ODRŽANA 15. MANIFESTACIJA EKO-ETNO GACKA U OTOČCU

1 slika

I ove godine, više nego uspješno, održano je jubilarno 15. izdanje manifestacije Eko-etno Gacka u Otočcu - velika izložbeno-prodajna, a ujedno i velika gastro manifestacija koja već tradicionalno, iz godine u godinu, u centralnom gradskom parku okuplja veliki broj izlagača vlastitih proizvoda te ekipa koje se bore za titulu najbolje skuhanog lovačkog kotlića.


Turistička zajednica Grada Otočca je organizator ove manifestacije koja već 15. godinu zaredom oduševljava sve veći broj posjetitelja. Ove godine manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, koje je prepoznalo njen značaj, te pod pokroviteljstvom Grada Otočca. Koliko je manifestacija ozbiljna govori i podatak da je protekle godine Turistička zajednica Grada Otočca, upravo za njenu organizaciju, dobila prestižnu nagradu „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“.
Međunarodno prepoznata manifestacija Eko-etno Gacka ove godine je proširena na dva dana te je održana 27. i 28. srpnja 2018. godine (petak i subota) u Gradskom parku u Otočcu. U okviru prve večeri manifestacije „Gastrogacka“ naglasak je stavljen na jednu od najkarakterističnijih otočkih namirnica – pastrvu, a drugog dana manifestacije održano je već tradicionalno natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića. U Gradskom parku u Otočcu ove godine je kuhalo 29 ekipa. Među ekipama su vrlo zanimljivi i maštoviti, i ove godine, bili volonteri Velebitske udruge Kuterevo, člana LAG-a, koji su kuhali vegetarijanski kotlić.
Izložbeno-prodajni sajam, koji je trajao čitavo vrijeme održavanja manifestacije, omogućio je ponudu eko-etno proizvoda, obiteljskih gospodarstava, kućne radinosti, poduzetnika i djelatnosti udruga te je, ove godine, okupio 47 izlagača iz raznih krajeva Hrvatske. U šarolikoj ponudi bogato uređenih štandova przentirani su razni domaći proizvodi i rukotvorine poput meda i pčelinjih proizvoda, kolača, sira, sokova, pekmeza, džemova, domaćeg brašna, prigodnih suvenira, unikatnog i ručno rađenog nakita, ručnih radova od vune, ručno rađenih igračaka za djecu, suhomesnatih domaćih slavonskih proizvoda, umjetničkih slika, domaće izrađenih krema za njegu lica, seruma itd. Na sajmu su sudjelovali i članovi LAG-a Frankopan - OPG Bogdanić Helena iz Otočca te Udruga „Gačanka“ Otočac. LAG Frankopan je, također, bio sudionik manifestacije te je posjetiteljima i prolaznicima dijelio promotivne letke i materijale, informirao i podržavao svoje članove i dionike te promovirao postojanje i djelovanje LAG-a.
Posjetitelji su dva dana mogli uživati u bogatom sadržaju i ukusnoj gastronomskoj ponudi, a kao popratni sadržaj bila je organizirana i maštovita igraonica za djecu.
Nakon završetka gastronomskog dijela večeri, organiziran je bogat glazbeni program - za dobru atmosferu pobrinuli su se Tomislav Bralić i klapa Intrade.