Održan Festival zelja i meda 2017. godine

 

f9Protekli vikend, točnije u nedjelju 10.09.2017.godine, u Ogulinu na središnjem trgu ispred Pučkog otvorenog učilišta (kod Golubice) uspješno smo održali još jedan u nizu, četvrti po redu i već dobro poznati, ogulinski Festival zelja i meda. I ove godine Festival je održan u okviru višednevne proslave Dana grada Ogulina, a uz pomoć suorganizatora – Grada Ogulina i Udruge proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa. Kako su prisutni ocijenili, radilo se o najuspješnijem Festivalu zelja i meda do sad, a čak ni kiša, koja je počela padati u popodnevnim satima, nije uspjela omesti dobru atmosferu i ugodno druženje koje je potrajalo do kasnih večernjih sati.
Ove godine Festival je pružio izlagačima i posjetiteljima brojne sadržaje, kako one edukativne, tako i one zabavnog karaktera, a kako je bilo na samom Festivalu i što su prisutni mogli vidjeti, donosimo u kratkom osvrtu.

 

Obzirom je Festival zamišljen kao izložbeno-prodajni sajam poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina i usluga odnosno mjesto koje bi omogućilo malim poljoprivrednicima, obrtnicima i drugim proizvođačima izravno povezivanje i susretanje s krajnjim potrošačima te samim time i njihovu vlastitu promociju putem medija, već od ranih jutranjih počeli su pristizati članovi izlagači s područja LAG-a Frankopan, ali i šire (Ogulin, Otočac, Slunj, Saborsko, Cetingrad, Tounj, Karlovac, Duga Resa, Ozalj, Žakanje,....). Izložbeni prostor bio je pun šarolikih štandova koji su nudili široku paletu domaćih proizvoda i rukotvorina, pa su se tu, pored domaćeg zelja te meda i ostalih pčelinjih proizvoda, mogli naći i domaći sirupi, pekmezi, lavanda i dekorativni proizvodi od lavande, rukotvorine, suveniri i odjevni predmeti izrađeni od vune i domaćih materijala, razne vrste domaćeg brašna te ostali poljoprivredni proizvodi proizašli iz domaće radinosti. Više od 30 izlagača i sudionika (turističke zajednice, udruge, zadruge, mali i srednji poduzetnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrti) dobili su priliku da, kroz izlaganje vlastitih proizvoda i usluga, vlastitog rada i kreativnosti, pokažu raznolikost i bogatstvo naših ruralnih krajeva.

Nazočne izlagače, kao i sve posjetitelje, srdačno su pozdravili te im poželjeli dobrodošlicu predsjednik LAG-a Frankopan Nenad Janković i voditelj LAG-a Frankopan Vladimir Kubelka, a koji su svojim uvodnim govorom najavili zamjenicu gradonačelnika Grada Ogulina Ivanu Salopek Šumonja koja je potom, pozdravljajući nazočne, proglasila Festival i službeno otvorenim. Na Festivalu je bio prisutan i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina Željko Stipetić, a svojim dolaskom ugodno nas je počastio i gradonačlenik Grada Otočca Stjepan Kostelac.

Nakon otvorenja sadržaji su se samo nizali, jedan za drugim....
Pored izložbe i direktne prodaje, cilj Festivala bio je i animacija lokalnog stanovništva LAG-a vezana uz promociju poljoprivrede, proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda, malih i srednjih poduzeća, obrta, OPG-a, uslužnih djelatnosti te organizacija civilnih društva.

Naglasak cijelog programa festivala je bio na edukativnim radionicama o provedbi Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020. Nazočnima u sali, ali i poslije svima prisutnima na festivalu, prezentirana je provedba Mjere 19.2. „Provedba operacija unutar CLLD/LEADER strategija“. Posebna pažnja bila je na provedbi Mjere 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“, odnosno tip operacije 1.1.4. Lokalne razvojne strategije LAG-a Frankopan.

Edukacije su održavane u maloj sali Pučkog otvorenog učilišta. Veliki broj nazočnih došao je poslušati temu „Gubitak pčelinjih zajednica“, o kojoj je uvodno govorio Frane Vučer, a koju je potom detaljno prezentirao prof. Nikola Kezić. O zakonskom okviru koji je obavezan i s kojim se susreću pčelari govorio je Saša Tiršek. O potporama koje su dostupne za poljoprivrednike iz proračuna Grada Ogulina govorio je Vladimir Kubelka.

Kako nam je ove godine cilj bio promovirati sve društvene segmente, poseban naglasak stavili smo na mlade te su djeca bila u središtu zbivanja. Tako su, zabavni dio Festivala, otvorile upravo mlade Ogulinske mažoretkinje Društva Naša djeca Ogulin koje su, svojim veselim nastupom, dodatno privukle posjetitelje i mladu publiku i na tome im zahvaljujemo. Za one najmlađe održane su likovne radionice na kojima su djeca, uz pomoć volontera, izražavala svoju kreativnost oslikavanjem papira i stakla (teglica koje su kasnije dobile oblik malenih staklenih lanterna), a sve to rezultiralo je izložbom kreativnih uradaka naših najmlađih. Paralelno s radionicom, u maloj Sali Pučkog otvorenog učilišta, prikazivali su se edukativni dječji snimirani filmovi. Oni malo stariji, polaznici Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi I. B. Mažuranić, dobili su priliku da se okušaju na pozornici te da, pred okupljenima, pokažu stečeno znanje u sviranju gitare, a sve to uz podršku starijih i iskusnijih glazbenika, članova lokalnih ogulinskih grupa – zahvaljujemo se mladim glazbenicima te njihovim starijim, možemo slobodno reći, „mentorima“. Ovim putem, naravno, zahvaljujemo Pučkom otvorenom učilištu Ogulin na ustupljenom unutarnjem i vanjskom prostoru, kao i djelatnici Nikolini Luketić-Delija na susretljivosti i ljubaznosti.

Obzirom se kroz Festival vrši direktna promocija ogulinskog kupusa, i ove godine osigurana je gastro promocija kvalitete ove namirnice kroz kušanje tradicionalno spravljene domaće sarme, koju su izlagači i posjetitelji mogli besplatno kušati. Zahvaljujemo Udruzi proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa, koja je podijelila velike količine vakumiranog ribanog kupusa, kao i glavica kupusa, za pripremanje sarme.

Novitet Festivala je, također, još jedan gastro dio, a to je izložba ogulinskih masnica i odabir one najbolje. Natjecateljski stol bio je prepun ukusno pripremljenih domaćih masnica te domaćih kolača, koji nisu bili u konkrenciji već su samo krasili izložbeni stol. Ocjenjivački žiri, kojeg su činili predsjednica Turističke zajednice Grada Ogulina Sonja Drašković, učiteljica Glorija Domitrović te voditelj LAG-a Frankopan Vladimir Kubelka, nije imao lak posao, no ipak je, nakon kušanja, među deset natjecateljica i deset vrsta masnica jednoglasno pobijedila Nada Kirasić, druga je bila Anka Salopek, a treća Jasenka Rendulić. Zahvaljujemo natjecateljicama i članovima žirija.

Ovim putem posebno zahvaljujemo predsjednici Turističke zajednice Grada Ogulina Sonji Drašković te djelatnici Aleksandri na sudjelovanju u Festivalu i pruženoj pomoći. Također, velika hvala Gradskom društvu Crvenog križa Ogulin i njegovim volonterima na pruženoj pomoći u radu s djecom i prezentiranju svoje djelatnosti, kao i na ustupljenim prenosivim otvorenim šatorima koji su pomogli da se održavanje Festivala nastavi i za vrijeme kiše. Djelatnicima i volonterima Crvenog križa upućujemo svaku hvalu za hitnu i uspješnu intervenciju i uvježbanost tima prilikom pružanja prve pomoći posjetitelju kojem je naglo pozlilo, a do dolaska hitne pomoći – kasnije smo doznali da se unesrećeni oporavio.

Za sami kraj namjerno smo ostavili mladi bračni par kojemu iskazujemo posebnu zahvalu jer bez njihovog doprinosa ovaj Festival ne bi mogao biti ovako uspješan, a to su Nina i Darko-Ivica Bertović (N5 d.o.o.). Njihova uloga na Festivalu je bila višestruka, osim što su bili sudionici na sajmu s ponudom svojeg ugostiteljstva, besplatno su nam ustupili veliki broj stolova i klupa na kojima su posjetitelji mogli odmoriti, ali i bez kojih bi bilo gotovo nemoguće održati planirane radionice i ostale sadržaje. Također, besplatno su nam ustupili i veliki broj suncobrana čime su omogućili da se posjetitelji sklone od kiše i zadrže na Festivalu unatoč vremenskim neprilikama. Pored toga, bili su inicijatori i volonteri u dječjim likovnim radionicama družeći se i pružajući pomoć djeci u izražavanju njihovih likovnih spsobnosti, ali i u osiguravanju dodatnog radnog materijala za radionicu. Kad se malo bolje osvrnemo, bili su uključeni i pružali pomoć u gotovo svakom segmentu ove manifestacije i zato im velika hvala.

Ono na što smo posebno ponosni jesu mladi i izuzetno talentirani lokalni glazbenici, članovi ogulinskih glazbenih grupa –Line i Sound source, koji su održali sjajne koncertne nastupe te su, počevši u ranim popodnevnim satima, neumorno zabavljali nazočne do kasnih večernjih sati. Hvala mladim djevojkama i mladićima na iznimnom glazbenom i zabavnom doprinosu!

Kako je veliki naglasak stavljen upravo na promociju izlagača i sudionika ove manifestacije, Festival zelja i meda bio je popraćan od strane iznimno velikog broja medija – HTV, županijska televizija TV4R (Televizija 4 rijeke), Radio Ogulin, Radio Slunj, Hrvatski radio Otočac, OGPortal, portal Glas Gacke,.......

Na samom kraju, kao rezime cijelog događaja te nakon velikog odaziva i pozitivnih reakcija posjetitelja, kao i riječi ohrabrenja građana, imamo obavezu iduće godine biti još i bolji.

Hvala i do novog susreta iduće godine!