ZAVRŠENA GRAĐANSKA AKCIJA „RADOST DJEČJEG IGRALIŠTA“

19490004 10213399054034988 2062544498 oU Dječjem vrtiću „Ciciban“ u Otočcu proteklih je dana uspješno, i u planiranom roku, završena građanska akcija „Radost dječjeg igrališta“. Radi se o građanskoj i volonterskoj akciji uređenja i oplemenjivanja vanjskog prostora vrtića za igru i druženje, koja je provedena zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade „Kajo Dadić“ iz Splita u sklopu Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.


Ciljevi koji su postavljeni kroz ovu akciju odnose se na poticanje sveobuhvatnog razvoja djece od jasličke dobi kroz senzo-motorički razvoj i uz poticanje stvaralaštva i boravka u prirodi, povećanje kvalitete usluge Dječjeg vrtića „Ciciban“ za njegove trenutne, ali i buduće korisnike te promicanje volonterizma uz poticanje na aktiviranje lokalnih društvenih dionika i međusektorsku društvenu suradnju u lokalnoj zajednici.
Dječji vrtić „Ciciban“ Otočac ostvario je podršku za ovu akciju u okviru prošlogodišnjeg natječaja Zaklade „Kajo Dadić“, gdje mu je odobren iznos od 13.000,00 kn. Obzirom da je ukupna vrijednost cjelokupne akcije iznosila 21.637,50 kn, ostatak sredstava Vrtić je osigurao iz vlastitih sredstava i donacija.
Volonterskoj akciji odazvao se veliki broj sudionika te je tako, u provedbi cjelokupne akcije, sudjelovalo ukupno 50 volontera. Pored zaposlenika Vrtića i roditelja trenutnih korisnika Vrtića, u provedbi akcije sudjelovali su i Grad Otočac, LAG Frankopan, Srednja škola Otočac (učenici II. razreda šumarskog usmjerenja i I. razreda elektro usmjerenja), Gacka d.o.o., Turistička zajednica Grada Otočca, Elektrolika - Pogon Otočac, Lika ceste - Nadcestarija Otočac, Obrt Pemper d.o.o. Otočac, Njegovan d.o.o. Otočac, Hrvatski radio Otočac, portal Glas Gacke te građani.
Realizacijom ove akcije stvorena je novododana vrijednost, kako Vrtiću, tako i cijeloj zajednici, Vrtić je dobio kvalitetniji prostor za igru i poticanje razvoja djece, osiguran je siguran, ugodan i poticajan okoliš za učenje, igru i druženje djece, realiziran je mali vrt kao mjesto za opuštanje i mirnije aktivnosti, postavljeno je mini igralište, uređeni su i obojani pješčanici, šarene kućice, klupice i ostala dječja igrala, beton je oslikan raznim sadržajima za igru, iscrtana je cesta s parkiralištem itd.
U sklopu jednodnevne završne aktivnosti akcije „Radost dječjeg igrališta“, koja je održana u novouređenom vanjskom prostoru Vrtića, a uz prigodu obilježavanja Dana Vrtića, održano je zajedničko druženje djece, roditelja i svih sudionika akcije pri čemu su nazočnima podijeljeni informativni letci u svrhu informiranja lokalne zajednice i javnosti o provedenoj akciji i njenim rezultatima. Zajedničkom druženju nazočio je i Nenad Janković, zamjenik gradonačelnika Grada Otočca i predsjednik LAG-a Frankopan.
Po realizaciji svih aktivnosti, možemo reći da se radilo o jednoj iznimno pohvalnoj građanskoj akciji koja je potaknula lokalnu zajednicu na aktivizam, suradnju i volonterstvo i koja je osigurala onim najmanjim članovima zajednice ljepši, sigurniji, sadržajniji, ali prije svega i kvalitetniji prostor za igru, druženje i učenje.