Volonterska akcija „Radost dječjeg vrtića“ u Dječjem vrtiću „Ciciban“ Otočac

U četvrtak, 25.05.2017. godine, u Dječjem vrtiću „Ciciban“ u Otočcu održana je građanska akcija uređenja dječjeg igrališta pod nazivom „Radost dječjeg igrališta“. Radi se o volonterskoj akciji, koja se provodi u sklopu građanske akcije „Naš doprinos zajednici“, a zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade "Kajo Dadić" iz Splita odnosno Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva kroz Decentralizirani model financiranja.


Cilj ove volonterske građanske akcije bio je uređenje i oplemenjivanje postojećeg vanjskog prostora vrtića za igru i druženje. U akciju se uključilo okvirno 40-ak sudionika – roditelji i djeca, građani, djelatnici Dječjeg vrtića „Ciciban, djelatnici Grada Otočca, djelatnici LAG-a Frankopan,...... Naravno, sve što se planiralo ovom akcijom je i učinjeno pa čak i više od planiranog, tako su obojane sve klupice, pješčanici, kućice i ostala igrala, beton je oslikan raznim sadržajima za igru, iscrtana je cesta s parkiralištem itd., a sve kako bi veliko dvorište vrtića bilo što bolje i sadržajnije iskorišteno za igru i bavljenje fizičkim aktivostima te kako bi se omogućio kvalitetniji boravak djece na svježem zraku.
Ova jednodnevna volonterska akcija je nastavak, već ranije započetih, aktivnosti uređenja vanjskog prostora dječjeg vrtića. Tako su se djelatnici tvrtke Gacka d.o.o. već ranije uključili u akciju, kroz pripremne radove uklanjanja stabala i obrezivanja krošnji kako bi se stvorilo više prostora za daljnju provedbu akcije. Učenici drugog razreda šumarstva iz Srednje škole Otočac su, kroz svoje volonterske akcije, zasadili 16 sadnica thuja i pripremili gredicu za sadnju cvijeća, a potom su obavili i radnje pripreme terena za kasnije postavljanje pječanika i ocrtavanje ceste. Učenici prvog razreda elektro smjera iz Srednje škole Otočac izradili su drveni pješčanik za igru djece.
Dječji vrtić „Ciciban“ Otočac ostvario je podršku za provedbu akcije „Radost dječjeg igrališta“ u okviru prošlogodišnjeg natječaja Zaklade „Kajo Dadić“ gdje je, za ovu namjenu, ostvario potporu u iznosu od 13.000,00 kn. Obzirom da navedeni iznos nije bio dostatan za provedbu kompletno zamišljene akcije, ostatak potrebnih sredstava osiguran je iz vlastitih sredstava Vrtića te iz donacija. Akcija „Radost dječjeg igrališta“ jedna je od 15 akcija koju je Zaklada „Kajo Dadić“ iz Splita poduprla na nivou regije koja obuhvaća 6 priobalnih županija.
Kao jedan od ciljeva akcije „Radost dječjeg igrališta“, pored poticanja sveobuhvatnog razvoja djece od jasličke dobi kroz senzo-motorički razvoj i uz poticanje stvaralaštva i boravka u prirodi te pored povećanja kvalitete usluge Dječjeg vrtića „Ciciban“ za njegove trenutne, ali i buduće korisnike, postavljen je cilj promicanja volonterizma uz poticanje na aktiviranje lokalnih društvenih dionika i međusektorsku društvenu suradnju u lokalnoj zajednici. Prethodno spomenute akcije građana volontera velik su doprinos realizaciji ovako postavljenog cilja.
U narednim danima očekuje se provedba preostalih aktivnosti uređenja igrališta čime će se cjelokupna aktivnost zaokružiti i čime će djeca dobiti kvalitetan, sadržajan i zanimljiv prostor za igru, druženje i učenje.