LAG Frankopan na informativnoj radionici za podmjeru 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva"

Dana 08. svibnja 2017. godine u Otočcu, u prostorima Hrvatske gospodarske komore –Županijske komore Otočac, LAG Frankopan je sudjelovao na regionalnoj informativnoj radionici organiziranoj od strane Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatske gospodarske komore. Radionica je bila namijenjena potencijalnim korisnicima mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu" odnosno podmjere 4.1. " Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2020. godine.
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Vedrana Mikić, Saša Bukovac te Robertina Vučković, kroz svoja izlaganja, detaljno su predstavili nazočnima sve važne informacije odnosno uvjete, kriterije i pravila koji se odnose na trenutno otvorene natječaje za podmjeru 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva", tipove operacija 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" i 4.1.2. "Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš". Tako su se nazočni na radionici mogli upoznati sa svim novostima vezanima uz programske i provedbene elemente spomenute podmjere, kao npr. tko su prihvatljivi korisnici, koja ulaganja su prihvatljiva, koliko iznose potpore po pojedinim natječajima, kako se prijaviti na natječaje, kao i ostalim važnim pravilima koji proizlaze iz novog Pravilnika o provedbi mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu", podmjere 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.
O tome kako izračunati ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva prilikom javljanja na prethodno spomenute natječaje govorila je predstavnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu iz Gospića, Nada Murgić.
Na kraju radionice predstavljen je i kreditni program HBOR-a odnosno kreditna linija namijenjena korisnicima projekata koji se tiču poljoprivredne proizvodnje i ulaganja u poljoprivredu, a o svemu je govorila direktorica HBOR-ovog Područnog ureda za Liku, Draženka Draženović-Kostelac. Sudionici radionice su tako upoznati sa uvjetima po kojima mogu postati kreditni korisnici te sa savjetima kako i u kojoj fazi EU projekta stupiti u kontakt s odgovornim osobama u poslovnim bankama ili HBOR-u.

Prezentacije s održane radionice nalaze se na http://ruralnirazvoj.hr/mediji/prezentacije/